Hodnotenie efektívnosti verejných prostriedkov vynakladaných na terciárne vzdelávanie - Nasonenko, Angelina (2013)
Cieľom bakalárskej práce je zhodnotenie efektívnosti vynakladania verejných prostriedkov na terciárne vzdelanie. Hodnotenie prebieha na báze komparácie podmienok financovania a inštitucionálnych charakteristík vysokoškolských systémov v Českej republike, Švédsku a Fínsku. Hlavnými posudzovanými oblasťami sú pravidlá financovania a mechanizmus hodnotenia kvality vysokoškolských zariadení. Analýze tiež podlieha miera nezávislosti vysokoškolských zariadení pri výberovom procese študentov a zamestnancov, určovaní interných pravidiel, organizačnej štruktúry a nastavení podmienok a obsahu študijných programov. Na základe tohto prístupu sú identifikované faktory nižšej efektívnosti použitia verejných financií vynakladaných na vysokoškolské vzdelanie v Českej republike. Pomocou aplikácie poznatkov zo švédskeho a fínskeho systému vysokoškolského vzdelania a financovania sú navrhnuté možnosti zvýšenia efektívnosti prideľovania daných prostriedkov v Českej republike.