Specifika kampaní kandidátek v českých prezidentských volbách 2013 - Mejtová, Jana; Němec, Jan, 1980 srpen 23.-; Husák, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Bakalářská práce se zabývá analýzou volebních kampaní kandidátek v první přímé volbě prezidenta České republiky v roce 2013. Teoretická část práce se věnuje vývoji emancipace žen v českých zemích do vzniku samostatné Československé republiky v roce 1918. Důraz je kladen především na jejich roli v politice, v níž neměly ženy šanci se příliš prosadit a v důsledku čehož jim byly svěřovány úkoly spíše okrajové. Druhá kapitola se zabývá využitím genderových specifik ve volebních kampaních. Popisuje charakteristické vlastnosti pro mužské či ženské kandidáty, specifická témata a oblasti, ve kterých se spíše prosazují ženy nebo resorty tradičně mužské. V praktické části jsou charakterizovány jednotlivé kandidátky přímé volby prezidenta v roce 2013, tj. Táňa Fischerová, Jana Bobošíková a Zuzana Roithová. Práce se zaobírá jejich životní kariérou, důraz je kladen zejména na jejich politickou činnost, i když jejich rozhodnutí a vystupování vychází primárně z životních postojů a často z původní profese. Programy kandidátek jsou velmi odlišné, názory povětšinou korespondují se stranickou příslušností. Výstupem práce je zjištění, že gender není v politice příliš mnoho využíván. Existují určité oblasti, ve kterých jsou ženy tradičně více činné, nicméně rozdíl mezi mužským a ženským vystupováním v politice je v dnešní době opravdu minimální. Důvody této skutečnosti představují především vlastnosti, které jsou charakteristické pro osoby pohybující se v politické sféře a na charakteristiky na základě genderu proto nezbývá už příliš prostoru. Naopak je nutné zdůraznit, že i v rámci jednoho genderu dochází k rozdílům mezi jednotlivými osobnostmi.
Vedoucí práce: Jan Němec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses