Řízení IT projektů a jeho vztah k organizaci - Široký, Jiří (2013)
Bakalářská práce se v první části zaměřuje na problematiku řízení IT projektů a IT governance. Pro řízení IT projektů jsou pak rozebrány metodiky PMBOK a PRINCE2, pro IT governance jsou zmíněny standardy COBIT a ITIL. Protože jsou projekty součástí systému organizace, je důležitou součástí práce identifikace částí organizace, které ovlivňují řízení IT projektů, a následný rozbor těchto částí. Druhá část práce, která zároveň představuje vlastní přínos práce, se zabývá analýzou vybrané společnosti na úrovni řízení IT projektů. Analýza se zaměřuje na způsob a míru jakou organizace ovlivňuje řízení IT projektů, identifikuje problémy a snaží se navrhnout nejlepší možná řešení. Analýza je prováděna na základě poskytnuté dokumentace společnosti a osobních diskuzí a rozhovorů s managementem a zaměstnanci společnosti.