Postavení mužů a žen v rámci pojistných produktů - Hubinková, Barbora; Ducháčková, Eva, 1958-; Oborilová, Mária; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2013)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na rozdílné postavení mužů a žen v rámci pojistných produktů. První část je věnována konstrukci ceny pojištění a faktorům, které ji ovlivňují. Důvody pro vhodnost zahrnutí pohlaví mezi tyto faktory jsou analyzovány u jednotlivých produktů životního i neživotního pojištění. V životním pojištění se sazby pojistného odvíjejí od úmrtnostních tabulek, které jsou diferencovány podle pohlaví a věku. V oblasti neživotního pojištění se cena vypočítává na základě statistických dat, obvykle získávaných od národních statistických úřadů. Dále je popsána tzv. antidiskriminační směrnice, jež je příčinou nedávného sjednocení sazeb pojistného pro muže a ženy a jsou uvedeny její možné dopady na pojišťovny i na klienty. Poslední část práce se věnuje genderově specializovaným produktům, které jsou následně porovnány.
Vedoucí práce: Eva Ducháčková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses