Společná zemědělská politika EU jako nástroj podpory domácí produkce - Pavlíková, Kateřina (2013)
V práci nejdříve shrnu vývoj společné zemědělské politiky Evropské unie. Zaměřím se na aplikaci politiky v jednotlivých členských státech zejména v České republice. Hlavními body jsou použití norem a jejich přísnost a také jak jsou evropské země úspěšné v získávání dotací. Další část se věnuje cenám zemědělských komodit a změnám v importech a exportech v rámci EU. Jako dílčí bod je provedena analýza celkového útlumu či růstu zemědělství v evropských státech opět se zaměřením na ČR. Nakonec pro dokreslení problematiky poukáži i na dovozy zemědělských produktů z mimoevropských zemí s cílem odpovědět, zda je dobré podporovat unijní zemědělce nebo se radši spoléhat na levnější dovozy a investovat do konkurenceschopnějších odvětví.