Vliv OZE na cenu elektrické energie v ČR - Svobodová, Jitka; Bič, Josef; Němcová, Ingeborg, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Hlavním cílem práce je rozebrat situaci v oblasti elektroenergetiky v České republice z hlediska vlivu rozvoje OZE a vyhodnotit jejich dopady na vývoj cen elektrické energie.První kapitola popisuje vývoj legislativy Evropské unie vůči obnovitelným zdrojům energie. Závěr této kapitoly se věnuje vývoji přístupu EU k fotovoltaice a regulaci cen. Druhá kapitola je již věnována legislativní úpravě podpory OZE v České republice. Tu je možné rozdělit na dobu před a po vstupu do Evropské unie. Pro vývoj zákonů jsou velmi podstatné i Státní energetické koncepce, kterým je v této kapitole věnována značná část, protože určují směr energetické politiky. Závěr kapitoly se zaměřuje na vývoj fotovoltaiky u nás. K této podkapitole bych ráda připojila modelový příklad FVE na střeše rodinného domu jako ukázku přínosu fotovoltaiky pro domácnost. Třetí kapitola se již zaměří na elektroenergetický trh v ČR. Pro správné pochopení souvislostí proto nejprve popisuji subjekty, které na trhu figurují, z čeho se cena elektrické energie skládá a jak se trh od roku 2000 vyvíjel. Závěr práce je věnován vlivu fotovoltaiky na cenu elektřiny a vyhodnocení
Vedoucí práce: Josef Bič
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses