Nerostné bohatství jako překážka demokracie? - Volfová, Adéla; Němec, Jan, 1980 srpen 23.-; Kuta, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Tato bakalářská práce se věnuje vztahu mezi ekonomickou výkonností státu a povahou jeho režimu. Práce si klade za cíl objasnit, zda ropné bohatství vede k demokracii nebo ji naopak brání. Teoretická část se zabývá korelací bohatstvím ve vztahu k demokracii, teorií rentiérského státu a vysvětlením základních pojmů souvisejících s daným tématem. Druhá část této práce se zabývá komparací Spojených arabských emirátů a Norska. Na základě ekonomických a sociálních ukazatelů je porovnáván ekonomický a sociální rozvoj obou zemí. Tato část práce se dále zabývá tím, zda jsou zkoumané státy rentiérské či nikoliv a zkoumá jaký vliv má tato skutečnost na povahu státu.
Vedoucí práce: Jan Němec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses