Ekonomická diplomacie Číny v zemích SADC Smlouvy "přírodní zdroje za infrastrukturu" - Dostal, Pavel (2013)
V roce 2004 uzavřela Angola s Čínskou lidovou republikou smlouvu, podle níž Čína vybuduje v Angole rozsáhlou infrastrukturu a výměnou za to jí Angola poskytne přístup ke svému nerostnému bohatství. Tento typ smlouvy známý pod označením "přírodní zdroje za infrastrukturu" spadá v kontextu mezinárodních vztahů do trendu nazývaného transregionalismus a položil základ nové formy ekonomické diplomacie Číny v Africe založené na nejvyšší komplementaritě zájmů. Použití tohoto modelu financování infrastruktury však skýtá mimo velkých příležitostí i rizika.