Ekonomická diplomacie Číny v zemích SADC Smlouvy "přírodní zdroje za infrastrukturu" - Dostal, Pavel; Druláková, Radka, 1973-; Knotková, Vladimíra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
V roce 2004 uzavřela Angola s Čínskou lidovou republikou smlouvu, podle níž Čína vybuduje v Angole rozsáhlou infrastrukturu a výměnou za to jí Angola poskytne přístup ke svému nerostnému bohatství. Tento typ smlouvy známý pod označením "přírodní zdroje za infrastrukturu" spadá v kontextu mezinárodních vztahů do trendu nazývaného transregionalismus a položil základ nové formy ekonomické diplomacie Číny v Africe založené na nejvyšší komplementaritě zájmů. Použití tohoto modelu financování infrastruktury však skýtá mimo velkých příležitostí i rizika.
Vedoucí práce: Radka Druláková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses