Rodinný podnik ve světě globalizace - Klimeš, Jan; Filipová, Alena, 1965-; Zeman, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Počátek 21. století se nese v duchu hospodářských turbulencí. Jednou z příčin je akcelerující informační a komunikační doba. Hledání stability je jedním z elementárních úkolů současnosti pro politiky, ekonomy a jiné jednotlivce či organizace. Rodinné podniky jsou stabilizátorem domácích ekonomik díky své dlouhodobé orientaci. Bývají více averzní k riziku a spekulativnímu kapitálu. Podstatný podíl rodinných podniků tvoří spíše malé firmy, které jsou nejvíce ohroženy velkými nadnárodními společnostmi. A tak je úkolem této diplomové práce se podívat na jejich budoucnost ve světě ostré konkurence respektive globalizace. Navzdory nadprůměrně vysokému podílu rodinných firem na celkovém světovém počtu podniků i světovém produktu, je tento druh podnikání málo podporován ze strany vlády či jiných organizací. Na jedné straně zdůraznění kladných stránek a přínosů, na straně druhé jmenování slabých stránek, které jsou zdrojem ohrožení, je součástí teoretické části. Praktická část se zaměřuje na vybraný mikropodnik a hledá cesty, jak zefektivnit vnitropodnikové procesy a formulovat budoucí strategii udržitelného růstu. Firma je v tomto bodě na rozcestí, zda zvolit cestu glokalizace nebo expanze na zahraniční trhy nebo kombinaci obou dvou možností k posílení stávající pozice.
Vedoucí práce: Alena Filipová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses