Operační programy a systém jejich kontroly v ČR - Paclíková, Marcela (2013)
Předmětem bakalářské práce je problematika operačních programů a systém jejich kontroly. Hlavním cílem je vytvořit ucelený přehled o prostředí realizace operačních programů strukturálních fondů a Fondu soudržnosti(SF/FS) a v tomto rámci analyzovat systém kontrol a auditů pro SF/FS v České republice. Dílčím cílem práce je popsat proces realizace projektů, v rámci projektového cyklu porovnat roli jednotlivých subjektů implementační struktury z hlediska jejich funkce v systému kontroly a dále prozkoumat související vazby jak uvnitř jednotlivých subjektů, tak i mezi nimi navzájem. Z provedené analýzy systému kontroly vyplynulo, že klíčovou oblastí v procesu čerpání finančních prostředků z rozpočtu EU je oblast primární kontroly ex-ante a interim, tj. moment schvalování žádosti o finanční podporu a ověřování správného a včasného plnění podmínek financování projektu.