Dopad ekologických daní na zdanění práce - Baloun, Petr (2013)
Cílem práce je analyzovat dopad ekologických daní na zdanění práce v zemích Evropské unie. Pro splnění cíle je použita komparativní analýza a regresní analýza metodou nejmenších čtverců. Vlastní analýze předchází kapitoly zabývající se teorií environmentálního zdanění, ekologickou daňovou reformou v České republice a harmonizací ekologických daní na úrovni Evropské unie. Komparativní analýza prokázala, že zvýšení ekologických daní bylo doprovázeno snížením daní z práce u skupiny nových členských států. Naopak, u skupiny starých členských zemí zvýšení ekologických daní nebylo následováno snížením daňového zatížení práce. U skupiny starých ani nových zemí EU regresní analýza neprokázala statisticky významný lineární vztah mezi podílem příjmů ekologických daní a podílem příjmů daní z práce na celkových daňových příjmech. V případě České republiky byla zjištěna statisticky významná nepřímá lineární závislost mezi podílem příjmů ekologických daní a podílem příjmů daní z práce na celkových daňových příjmech.