Studie potratovosti a vlivů na ni působících - Fedorová, Darina (2013)
Tato práce podává celistvý pohled na vývoj potratovosti, definuje termín potrat jak z demografického hlediska, tak z hlediska právního. Je zde poukázáno na hlavní faktory, které ovlivňovaly vývoj tohoto ukazatele. Jedná se především o vývoj právních předpisů omezujících možnosti podstoupení potratu, změny společenské a sociální situace, výhody a nevýhody mateřství, které ovlivňovaly ženy při rozhodování, zda založit rodinu. V neposlední řadě měly na vývoj potratovosti vliv antikoncepční metody a jejich legalizace a dostupnost. Data pro tuto práci byla čerpána z databáze Českého statistického úřadu a dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Zkoumány jsou zde ukazatele popisující potratovost a jejich vývoj v dlouhodobém časovém horizontu. K identifikaci klíčových zlomů ve vývoji potratovosti je využit Chowův test stability.