Studie potratovosti a vlivů na ni působících - Fedorová, Darina; Arltová, Markéta, 1970-; Langhamrová, Jitka, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Tato práce podává celistvý pohled na vývoj potratovosti, definuje termín potrat jak z demografického hlediska, tak z hlediska právního. Je zde poukázáno na hlavní faktory, které ovlivňovaly vývoj tohoto ukazatele. Jedná se především o vývoj právních předpisů omezujících možnosti podstoupení potratu, změny společenské a sociální situace, výhody a nevýhody mateřství, které ovlivňovaly ženy při rozhodování, zda založit rodinu. V neposlední řadě měly na vývoj potratovosti vliv antikoncepční metody a jejich legalizace a dostupnost. Data pro tuto práci byla čerpána z databáze Českého statistického úřadu a dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Zkoumány jsou zde ukazatele popisující potratovost a jejich vývoj v dlouhodobém časovém horizontu. K identifikaci klíčových zlomů ve vývoji potratovosti je využit Chowův test stability.
Vedoucí práce: Markéta Arltová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses