První přímá volba prezidenta v ČR a na Slovensku důvody, průběh a výsledky - Baumruková, Nicole (2013)
Tato práce je zaměřena na přímou volbu prezidenta v parlamentních systémech, pro které je typičtější nepřímá volba prezidenta. Práce se zabývá možnými pozitivními, či negativními průvodními jevy, vzhledem k přímé volbě prezidenta a vzhledem k použitému volebnímu mechanismu. V teoretické rovině poskytuje také exkurz do vývoje postavení prezidentů od vzniku Československé republiky roku 1918 do rozpadu obou republik v roce 1993. Na příkladu České a Slovenské republiky práce analyzuje podobnosti a odlišnosti první přímé volby prezidentů uskutečněné na Slovensku v roce 1999 a v České republice v roce 2013. Hlavním tématem práce je, jaké kandidáty vyprodukovala první přímá volba prezidenta v obou případech.