První přímá volba prezidenta v ČR a na Slovensku důvody, průběh a výsledky - Baumruková, Nicole; Němec, Jan, 1980 srpen 23.-; Kuta, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Tato práce je zaměřena na přímou volbu prezidenta v parlamentních systémech, pro které je typičtější nepřímá volba prezidenta. Práce se zabývá možnými pozitivními, či negativními průvodními jevy, vzhledem k přímé volbě prezidenta a vzhledem k použitému volebnímu mechanismu. V teoretické rovině poskytuje také exkurz do vývoje postavení prezidentů od vzniku Československé republiky roku 1918 do rozpadu obou republik v roce 1993. Na příkladu České a Slovenské republiky práce analyzuje podobnosti a odlišnosti první přímé volby prezidentů uskutečněné na Slovensku v roce 1999 a v České republice v roce 2013. Hlavním tématem práce je, jaké kandidáty vyprodukovala první přímá volba prezidenta v obou případech.
Vedoucí práce: Jan Němec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses