Účinnost regulace užívání léčiv a její vliv na zainteresované subjekty - Vlčková, Klára (2012)
Regulační poplatky fungují v systému zdravotnictví České republiky již od roku 2008. Tato skutečnost se promítá do mnoha oblastí (ekonomické, environmentální) a dotýká se mnoha subjektů působících v systému zdravotnictví, proto je třeba vnímat tuto problematiku v širších souvislostech a tak ji i hodnotit. Jelikož od zavedení poplatků uplynulo několik let, je na místě se věnovat otázce, zda je regulace účinná a zda skutečně naplňuje zamýšlené cíle. Na základě empirického zkoumání tak bylo zjištěno, že zavedení poplatků přispělo k racionálnějšímu přístupu pacientů k léčbě a spotřebě léčiv, nicméně nepřineslo do systému zdravotnictví potřebné finanční úspory. Byly zjištěny i pozitivní environmentální dopady, které však nelze přímo spojovat s regulací. Stakeholder analýza odhalila další zajímavé skutečnosti, názory a postoje aktérů k regulaci.