Nové formy zaměstnávání a jejich uplanění na trzích práce EU - Nguyen, Bach Luu Ly; Němcová, Ingeborg, 1957-; Potužáková, Zuzana, 1981-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Tato diplomová práce se zaměřuje na analýzu vlivu flexibilních forem zaměstnávání na trh práce v EU. Globalizace je příčinou radikálních změn na trhu. Konkurence tlačí na evropské trhy ze všech stran. Zůstat konkurenceschopný znamená mít produktivní výroby s minimálními náklady, a to včetně nákladů na zaměstnance. Orgány EU proto podnikly určitá opatření, aby mohly čelit této hrozbě. Nicméně poslední hospodářská krize ukázala, že změny přijaté před krizí byly nedostatečné. Hlavním problémem byla rigidita pracovní trhů v EU. Z tohoto důvodu tlačí orgány EU na své členské státy, aby zpružnily pracovní trhy. Flexibilní formy zaměstnávání reprezentuje jedno z možných řešení pro danou situaci. Flexibilní formy zaměstnávání nabízejí vysokou flexibilitu a snížení nákladů pro zaměstnavatele. Zaměstnancům nabízejí určitou možnost volby a poskytují zaměstnancům příležitost mít work-life balance. Na druhou stranu tato práce také poukazuje na negativní aspekty těchto flexibilních forem. Cílem této diplomové práce bude zjistit, jaké flexibilní formy zaměstnávání představují řešení pro flexibilizaci trhu práce a kdo ponese náklady na flexibilizaci pracovních trhů v EU.
Vedoucí práce: Ingeborg Němcová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: evropská integrace [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses