Vliv konfliktu v Kolumbii na vztahy se sousedními státy - Šmahelová, Kateřina (2013)
Hlavním cílem práce je poskytnout analýzu vlivu vnitrostátního kolumbijského konfliktu na vztahy se sousedními státy. Práce se nevěnuje všem zemím, ale je pojata jako případová studie vztahů Kolumbie s Venezuelou a Ekvádorem. První kapitola se zabývá charakteristikou příčin a historického vývoje kolumbijského konfliktu a jeho aktérů. V úvodu druhé kapitoly jsou uvedena teoretická východiska zkoumané problematiky. Následně tato kapitola pojednává o dopadech kolumbijského konfliktu na okolní státy a na závěr jsou tyto dopady dané do souvislosti s vývojem bilaterálních vztahů mezi zeměmi. Sledované období je omezené na vývoj v posledních 15 letech. Práce upozorňuje i na další faktory, které vedle kolumbijského konfliktu hrají podstatnou roli ve vztazích Kolumbie se sousedními státy.