VÝVOJ PŘÍJMŮ SPORTOVNÍCH KLUBŮ V ČESKÉ REPUBLICE V LETECH 2005-2011 V SOUVISLOSTI S PRŮBĚHEM HOSPODÁŘSKÉHO CYKLU - Kadlec, Jakub (2012)
V diplomové práci se zaměřuji na problematiku financování sportu v České republice v letech 2005-2011. Definuji sport, jeho ekonomiku, zdroje financování a vliv na státní rozpočet. Analyzuji příjmy jednotlivých klubů v kontextu financování sportu ze strany státu. V práci objasňuji základní definice sportu, věnuji se jeho přínosům a pozitivům. Zkoumám vztah mezi průběhem hospodářského cyklu a výsledky hospodaření sportovních klubů. Na základě této analýzy se snažím odpovědět na otázku: "Jsou příjmy sportovních klubů ovlivněny průběhem hospodářského cyklu?", což je hlavním cílem mé diplomové práce. V teoretické části diplomové práce je provedena deskripce jednotlivých teoretických koncepcí teorie firmy s důrazem na uplatnění ve sportovním prostředí. Definuji základní pojmy a význam sportu pro společnost. Dále rozeberu a podrobím analýze financování sportu v ČR s vlivem na HDP. Věnuji se jednotlivým způsobům financování sportu. V současnosti se sportovní odvětví potýká s úbytkem zdrojů. Důvodem jsou jednak úsporná opatření, ale také legislativní změny ovlivňující přerozdělování finančních prostředků pro sport. Oba tyto faktory v práci analyzuji. Definuji a komentuji i výpadek příjmů sportovních klubů pro rok 2012 od společnosti Sazka a.s.. V praktické části sleduji vývoj příjmů vybraných sportovních klubů v ČR v souvislosti s průběhem hospodářského cyklu. Ke zpracování diplomové práce je využita převážně kombinace metod pozorování (observace), komparace a indukce.