Blokační aktéři v českém legislativním procesu - Křičková, Kateřina (2013)
Práce se zabývá postavením Senátu a postavením prezidenta v legislativním procesu České republiky. I po téměř dvaceti letech existence Senátu v České republice se zde stále objevují otázky o jeho smyslu a užitečnosti. Cílem práce je především zjistit, zda je skutečně oprávněné považovat Senát za zbytečnou brzdu legislativního procesu nebo zda naopak svými pozměňovacími návrhy napomáhá ke zvýšení kvality legislativního procesu. Pozornost je věnována rovněž vetu prezidenta v legislativním procesu také vzhledem ke zvyšujícímu se počtu prezidentských vet. Přestože je práce zaměřena především na Českou republiku, je zde stručně uvedeno také postavení Senátu a postavení prezidenta v legislativním procesu ostatních vybraných zemí.