Ženy v české politice po roce 1989 - Dušková, Štěpánka (2013)
Tato bakalářská práce se zabývá politickou reprezentací žen v České republice po roce 1989. Práce je rozdělena do tří kapitol, z nichž první podává teoretický základ zastoupení žen v politických funkcích, popisuje bariéry vstupu žen do politiky a nástroje, jež je možné použít pro regulaci jejich počtu. Druhá část popisuje na základě statistických dat zastoupení žen v české politice v období od roku 1989 dodnes na všech úrovních státní správy a v Evropském parlamentu. Jsou zde také popsány stávající aktivity na podporu zvýšení reprezentace žen. Poslední část se zabývá postojem českých politických stran k problematice a to na základě analýzy stranických dokumentů, jejíž výsledky jsou následně porovnány s reálným politickým zastoupením za dané politické subjekty, počtem žen v jejich členských základnách, ve vedení stran a na kandidátních listinách.