Špecifiká volebného systému na Slovensku - Bartová, Hana (2013)
Volebný systém do Národnej rady Slovenskej republiky sa označuje ako systém pomerného zastúpenia a jeho charakteristickým znakom je, že sa voľby odohrávajú v rámci jedného volebného obvodu. O ustanovenie jedného volebného obvodu pre parlamentné voľby sa zaslúžila kontroverzná novela volebného zákona, tzv. Mečiarov zákon. Prvá časť práce sa sústredí na všeobecnú klasifikáciu volebných systémov, ďalšia sa venuje popisu vývoja volebného systému na Slovensku a jeho zmien a zároveň predstavuje názory súčasných parlamentných strán a na túto problematiku. Cieľom práce je zhodnotiť dopad zavedenia celoštátneho obvodu pre parlamentné voľby na Slovensku. Pre dosiahnutie tohto cieľa budem využívať metódu komparácie, ktorá na základe vybraných kritérií porovná situáciu z pred a po zavedení novely, ktorá jeden volebný obvod ustanovila.