Špecifiká volebného systému na Slovensku - Bartová, Hana; Němec, Jan, 1980 srpen 23.-; Smetanková, Daša; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Volebný systém do Národnej rady Slovenskej republiky sa označuje ako systém pomerného zastúpenia a jeho charakteristickým znakom je, že sa voľby odohrávajú v rámci jedného volebného obvodu. O ustanovenie jedného volebného obvodu pre parlamentné voľby sa zaslúžila kontroverzná novela volebného zákona, tzv. Mečiarov zákon. Prvá časť práce sa sústredí na všeobecnú klasifikáciu volebných systémov, ďalšia sa venuje popisu vývoja volebného systému na Slovensku a jeho zmien a zároveň predstavuje názory súčasných parlamentných strán a na túto problematiku. Cieľom práce je zhodnotiť dopad zavedenia celoštátneho obvodu pre parlamentné voľby na Slovensku. Pre dosiahnutie tohto cieľa budem využívať metódu komparácie, ktorá na základe vybraných kritérií porovná situáciu z pred a po zavedení novely, ktorá jeden volebný obvod ustanovila.
Vedoucí práce: Jan Němec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses