Ekonomie a spor o anarchismus - Šperl, Adam; Lipka, David; Šťastný, Dan, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Cílem této práce je analýzou současné literatury zabývající se analytickým anarchismem ukázat, že celý spor o anarchismus je ekonomické povahy - jedná se o spor o strukturu odvětví. Anarchie by mohla vzniknout, jen pokud by byla splněna celá řada předpokladů. Jedná o obhajobu tržní struktury, která nemůže ze své podstaty nastat. Dále je ukázáno, že anarchismus systemataticky opomíjí výhody organizace (dle Hayekova pojetí). Nemůžeme a-priori vyloučit situaci, kdy bezstátní společenský systém bude méně výkonný než ten dnešní. Současným řešením je demokratizace monopolu: veřejná kontrola nad nevyhnutelně monopolní organizací poskytující obranu. Anarchimus také mimo jiné zcela opomíjí vliv zájmových skupin, pozitivní zpětné vazby a důsledků sponntáně tvořeného práva.
Vedoucí práce: David Lipka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses