Finanční analýza a finanční plán Kostelecké uzeniny, a. s. - Šípková, Martina (2013)
V této bakalářské práci je analyzována společnost Kostelecké uzeniny a.s., podnikající v oboru "výroba a obchod s masem a masnými výrobky" a mající na českém trhu dlouholetou tradici. V práci je hodnoceno finanční zdraví podniku během let 2006 - 2011. Vypracování horizontální a vertikální analýzy prozradilo, jak se změnila výše konkrétních položek rozvahy a výkazu zisku a ztráty během sledovaných let, což vysvětlilo některé změny poměrových ukazatelů. Finanční zdraví je hodnoceno pomocí poměrových ukazatelů rentability, likvidity, solventnosti, aktivity a bankrotního a bonitního modelu. U některých poměrových ukazatelů byl použit jejich pyramidální rozklad, což umožnilo lépe pochopit, co přesně konkrétní ukazatel ovlivnilo. Pro kompletní zhodnocení finanční stability podniku bylo nutné najít obdobný podnik a provést srovnání. Závěrem práce byl vypracován jednoroční finanční plán. Po vypracování finanční analýzy vyplynulo, že podnik si nevede moc dobře, po většinu sledovaných let dosahuje ztráty, přičemž úplně nejhorších výsledků dosáhla společnost v roce 2011. Naopak konkurenční společnost si vedla docela dobře a dosáhla uspokojivých hodnot.