Mediální obraz egyptské revoluce - Novotná, Aneta (2013)
V roce 2011 zaznamenal arabský region vlnu protestů, které měly za cíl svržení diktátorských režimů. V Egyptě došlo již začátkem roku 2011 k vyvrcholení obecného odporu k tehdejší vládě, které mělo podobu mírové revoluce. Po 18-ti dnech masových protestů byl prezident Husní Mubárak přinucen odstoupit. Hlavní úloha v egyptských protivládních protestech bývá přisuzována sociálním médiím a jejich schopnosti ovlivňovat dění ve společnosti i politice. Byla však sociální média pro egyptskou revoluci nepostradatelná? Jak zapadá jejich úloha do celkového mediálního obrazu revoluce? Tato práce si klade za cíl odhalit strukturu mediálního obrazu egyptské revoluce a blíže objasnit význam a roli jednotlivých médií. Analýza mediálních vlivů má za cíl ověřit platnost obecných teorií týkajících se práce masových médií a přímo aplikovat teorii agenda-settingu, framingu a CNN efektu. Tato práce také poukazuje na některé rozdíly mezi skutečným průběhem revoluce a jejím obrazem v médiích.