Investování do diamantů - Krajíček, Vojtěch (2013)
Diplomová práce se zabývá komplexní problematikou diamantů od jejich dávného vzniku až po současný prodej. V úvodní teoretické části se práce věnuje vzniku, vlastnostem a těžbě surových diamantů, následuje způsob jejich zpracování do vybroušených briliantů, certifikace a hodnocení. Samostatná část je pak věnována diamantům v průmyslových odvětvích. V praktické části je vysvětlen princip jejich obchodování, následovaný analýzou strany poptávky a nabídky. Dále je rozebrána samotná diamantová investice s důrazem na její výhody a nevýhody, tvorbu ceny, parametry investičního kamene a související rizika, vše zakončené reálným příkladem. V závěrečné části je pak výnosnost diamantů konfrontována se zlatem a platinou. Cílem této práce je podat komplexní přehled nejen o diamantech jako investičním nástroji, ale též o jejich historii, vlastnostech a zpracování.