EUROZÓNA A JEJÍ NEROVNOVÁHY - Veselý, Miloslav (2013)
Diplomová práce se zabývá ekonomickým vývojem Eurozóny a s ním spojenými strukturálními nerovnováhami a systémovými slabostmi. Jako oblast s jednotnou měnovou politikou nám Eurozóna slouží za příklad praktického důsledku nesplnění teoretických požadavků na úspěšné fungování konceptu optimální měnové oblasti. Současná hospodářská krize tyto nedostatky naplno odhalila a ukázala na divergenční proces, který prohloubil strukturální rozdíly mezi jádrem a periferními zeměmi. V rámci své práce nejdříve popíšu koncept ideální měnové oblasti a mezinárodních vyrovnávacích procesů. Stěžejní část práce se bude s použitím empirických dat věnovat popisu a analýze ekonomického vývoje jádra a periférie Eurozóny od jejího založení až do současnosti s důrazem na odhalené makroekonomické nerovnováhy. Hlavním cílem bude ukázat na příčiny současné krize, popsat hlavní ekonomické důvody jejího vzniku a v rámci závěru práce navrhnout možná řešení a opatření vedoucí k prevenci opakování krizového vývoje.