EUROZÓNA A JEJÍ NEROVNOVÁHY - Veselý, Miloslav; Rybáček, Václav, 1979-; Ševčíková, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Diplomová práce se zabývá ekonomickým vývojem Eurozóny a s ním spojenými strukturálními nerovnováhami a systémovými slabostmi. Jako oblast s jednotnou měnovou politikou nám Eurozóna slouží za příklad praktického důsledku nesplnění teoretických požadavků na úspěšné fungování konceptu optimální měnové oblasti. Současná hospodářská krize tyto nedostatky naplno odhalila a ukázala na divergenční proces, který prohloubil strukturální rozdíly mezi jádrem a periferními zeměmi. V rámci své práce nejdříve popíšu koncept ideální měnové oblasti a mezinárodních vyrovnávacích procesů. Stěžejní část práce se bude s použitím empirických dat věnovat popisu a analýze ekonomického vývoje jádra a periférie Eurozóny od jejího založení až do současnosti s důrazem na odhalené makroekonomické nerovnováhy. Hlavním cílem bude ukázat na příčiny současné krize, popsat hlavní ekonomické důvody jejího vzniku a v rámci závěru práce navrhnout možná řešení a opatření vedoucí k prevenci opakování krizového vývoje.
Vedoucí práce: Václav Rybáček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses