Webový grafický editor transformačních vzorů - Černý, Ján; Zamazal, Ondřej; Svátek, Vojtěch, 1967 prosinec 1.-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
V poslední době dochází ke značnému rozvoji sémantického webu, tedy webu dat, které jsou strojově zpracovatelné. K reprezentaci znalostí v rámci sémantického webu se používají ontologie. V některých případech může být vhodné změnit realizaci modelu ontologie, tedy provést transformaci ontologií. K tomuto účelu je možné využít ontologické transformační vzory. Cílem, a zároveň i přínosem práce je vytvoření webového editoru ontologických transformačních vzorů. Tento editor by měl umožnit vytváření a úpravy transformačních vzorů pomocí grafického rozhraní, které je velmi podobné tomu v UML modelovacích nástrojích. Nejdříve je nutné se seznámit s tématikou sémantického webu, ontologií a jejich transformací a také s technologiemi, které budou při vývoji editoru použity. Jde zejména o javovský webový framework Vaadin. Práce obsahuje teoretický úvod do problematiky sémantického webu a ontologických transformačních vzorů. Dále se práce zabývá ontologiemi a jejich strukturou a také transformacemi ontologií. Práce se také věnuje frameworku Vaadin, který je stručně popsán a zhodnocen. V práci je obsaženo také srovnání aplikace s předchozí verzí aplikace (TPEditor), je zde popsáno uživatelské rozhraní aplikace a návod k jeho používání. Dále jsou popsány použité technologie a je prezentována struktura aplikace.
Vedoucí práce: Ondřej Zamazal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses