Rezignace prezidentů v parlamentních systémech případ Německa - Juklíček, Petr (2013)
Cílem této bakalářské práce je porovnat a analyzovat rezignace spolkových prezidentů Horsta Köhlera a Christiana Wulffa. Na začátku si pokládám tři výzkumné otázky. Z jakých důvodů rezignoval Horst Köhler? Proč ho ve funkci nahradil právě Christian Wulff? A v rámci odpovědi třetí otázku se budu snažit přijít na možná propojení mezi oběma případy. Celou práci jsem rozdělil na tři kapitoly. První kapitola představuje tři základní modely demokratických systémů a zaměřuje se na postavení hlavy státu v jednotlivých modelech. Ve druhé kapitole se zabývám postavením německého prezidenta v průběhu 20. století s důrazem na vývoj jeho pravomocí. V poslední části se již věnuji samotným případům Horsta Köhlera a Christiana Wulffa.