Rezignace prezidentů v parlamentních systémech případ Německa - Juklíček, Petr; Němec, Jan, 1980 srpen 23.-; Kuta, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Cílem této bakalářské práce je porovnat a analyzovat rezignace spolkových prezidentů Horsta Köhlera a Christiana Wulffa. Na začátku si pokládám tři výzkumné otázky. Z jakých důvodů rezignoval Horst Köhler? Proč ho ve funkci nahradil právě Christian Wulff? A v rámci odpovědi třetí otázku se budu snažit přijít na možná propojení mezi oběma případy. Celou práci jsem rozdělil na tři kapitoly. První kapitola představuje tři základní modely demokratických systémů a zaměřuje se na postavení hlavy státu v jednotlivých modelech. Ve druhé kapitole se zabývám postavením německého prezidenta v průběhu 20. století s důrazem na vývoj jeho pravomocí. V poslední části se již věnuji samotným případům Horsta Köhlera a Christiana Wulffa.
Vedoucí práce: Jan Němec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses