Zdroje a projevy euroskepticismu ve skandinávských zemích případ Islandu - Šachová, Anna (2013)
Island získal nezávislost až v roce 1944 a od té doby si držel odstup od jakékoli hlubší formy integrace probíhající na kontinentu. Po finanční krizi, která zasáhla zemi v roce 2008, se však islandská zahraniční politika Evropě na čas otevřela podáním přihlášky do EU. Nadšení pro členství však rychle opadlo a ve volbách v roce 2013 znovu zvítězily euroskeptické strany, které ve členství v EU vidí ohrožení vlastního suverénního státu. Cílem této bakalářské práce je analyzovat a porovnat zdroje euroskepticismu na Islandu a v ostatních státech Skandinávie. Dílčím cílem je pak porovnat postoje jednotlivých parlamentních stran a zařadit je do Taggartovy typologie stranického euroskepticismu.