Od recese k občanské iniciativě prezidentská kandidatura Vladimíra Franze - Čábalová, Nataša (2013)
Cílem této práce je komplexní analýza volební kampaně profesora Vladimíra Franze, který se v roce 2012 stal občanským kandidátem první přímé volby prezidenta České republiky. Teoretická část práce se věnuje pravomocem hlavy státu a jeho součinností s druhou exekutivní složkou moci -- vládou. Druhá kapitola se zabývá historií debat o změně volebního systému z nepřímého na přímý, konečnou podobou změny ústavního zákona a profily jednotlivých, jak stranických, tak občanských kandidátů voleb. Úvod třetí kapitoly je věnován prostor stručnému vymezení konceptů občanské společnosti. Největší část třetí kapitoly se zabývá podrobným popisem osobnosti Vladimíra Franze, ideálům, které během kampaně prosazoval, rozborem iniciativy Vladimír Franz prezidentem, jejím principům a způsobům propagace.