Může prezident ovlivnit rozhodování Nejvyššího soudu USA? - Košťál, Filip; Dvořáková, Vladimíra, 1957-; Reschová, Jana, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Nejvyšší soud USA je vrchním orgánem kontroly ústavnosti ve Spojených státech a jako takový má značný vliv na dění v americké společnosti a pro prezidenta USA je z mocenského hlediska žádoucí, aby mu byl Nejvyšší soud ideologicky co nejblíže. Cílem této práce je na základě kvantitativní, a posléze i kvalitativní analýzy rozhodnutí Nejvyššího soudu USA zjistit, zdali vůbec a pokud ano, tak nakolik a jakým způsobem může prezident Spojených států ovlivnit rozhodování a ideologické směřování Nejvyššího soudu. Práce se zaměřuje na rozhodnutí v oblasti lidských práv, která Nejvyšší soud vydal po Druhé světové válce, konkrétně pak zkoumá rozhodnutí týkající se desegregace.
Vedoucí práce: Vladimíra Dvořáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses