Proměny euroskepticismu britské Konzervativní strany - Nikodýmová, Anna; Němec, Jan, 1980 srpen 23.-; Kný, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Práce se zabývá proměnami euroskepticismu britské Konzervativní strany v kontextu proměn samotné evropské integrace od konce druhé světové války. Konzervativci hned zpočátku snahy o vytvoření seskupení evropských států podporovali, ale nechtěli, aby se Velká Británie stala jeho součástí. Zlom však nastal v roce 1961, kdy britská konzervativní vláda formulovala první žádost o přistoupení k Evropskému hospodářskému společenství. Jeho členem se však ostrovní království stalo až v roce 1973 po dvou odmítnutích Francií. Od roku 1975 stála včele Konzervativní strany Margaret Thatcherová, která jako zastánkyně neokonzervatismu zdůrazňovala ekonomické výhody Společenství. Avšak spolu se snahou o jeho hlubší ekonomickou, měnovou a politickou integraci k němu začala postupně zastávat kritičtější postoj, který byl následně jedním z důvodů jejího politického pádu. Po jejím odchodu zůstala Konzervativní strana názorově rozdělena. Sjednotit stranu se v očích veřejnosti podařilo až jejímu nynějšímu předsedovi Davidovi Cameronovi, který zahájil modernizaci strany spočívající v odklonu od politiky Margaret Thatcherové. Důraz je proto kladen především na srovnání postojů k evropské integraci těchto dvou předsedů britské Konzervativní strany a to s ohledem na jejich postoj vůči jednotnému trhu, měnové a fiskální unii a omezování národní suverenity a na jejich následné zařazení do typologie euroskepticismu Petra Kopeckého a Case Muddeho.
Vedoucí práce: Jan Němec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses