Právní rámec rozšiřování EU – případová studie Turecko - Klesnil, Jan (2013)
Cílem této bakalářské práce je podrobně popsat aktuální právní rámec rozšiřování Evropské unie a tuto právní úpravu poté aplikovat na případovou studii Turecka. V první kapitole se práce zabývá obecnými podmínkami přístupu k EU (s důrazem na Kodaňská kritéria), předvstupní strategií pro každý kandidátský stát a samotným přístupovým procesem, který je přehledně rozdělěn podle obdržených statusů. Obsahem druhé kapitoly je podrobný popis přístupového procesu Turecka k EU včetně hodnocení dosavadního plnění Kodaňských kritérií. Závěr této kapitoly je věnován Turecko-Kyperskému sporu a možnostem budoucího vývoje přístupových jednání.