Zákaznické služby v segmentu mobilních operátorů. Komparativní analýza. - Beštová, Adéla; Zadražilová, Dana, 1958-; Hajný, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Tato diplomová práce se zabývá komparací kvality zákaznických služeb v oblasti datového poradenství nabízených společnostmi Vodafone a Telefónica prostřednictvím využití marketingové metody Mystery shopping. V první části se práce zaměřuje na představení a porovnání společností Vodafone a Telefónica jako dvou významných operátorů působících na českém i světovém trhu telekomunikací. Představuje tyto společnosti z hlediska historického, geografického, ekonomického a organizačního. Další část práce se věnuje popisu teorie Mystery shopping, tedy co tento pojem představuje, kdo jej realizuje, kde bývá nejčastěji uplatňován a jaké výhody přináší. Dále je zde popsán postup projektu, týkající se srovnání služeb nabízených společností Vodafone a služeb nabízených konkurenční společností Telefónica O2 pomocí Mystery shopping, vyhodnocení získaných hodnot a návrhy řešení pro společnost Vodafone.
Vedoucí práce: Dana Zadražilová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses