Komparace uplatňování odpočtu výdajů na výzkum a vývoj - Krejčová, Dita (2013)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na nepřímou podporu státu v oblasti výzkumu a vývoje, a to konkrétně ve formě odčitatelné položky od základu daně právnických osob. Popisuje, dle zákonné legislativy, podmínky, za kterých je možno uplatnit odčitatelnou položku a v jaké výši, a to nejen v České republice, ale i ve vybraných státech, které uplatňují právě tuto formu podpory výzkumu a vývoje. V závěru byl vytvořen fiktivní projekt výzkumu a vývoje, na kterém byly znázorněny výpočty daňové úspory v každém z vybraných států, a dle tohoto kritéria byla následně provedena komparace a zhodnocení výsledků. Tento příklad projektu napomohl k vyhodnocení státu s nejvýhodnější daňovou podporou výzkumu a vývoje pro právnické osoby, avšak tento výsledek je relevantní pouze pro tento konkrétní projekt.