Globalizačné procesy v Európe a ich vplyv na psychiku ľudí - Lacková, Alena (2013)
Bakalárska práca sa zaoberá globalizáciou v Európe po vzniku Európskej únie. Cieľom práce je skúmať a porovnávať ako pôsobí členstvo v Európskej únii na obyvateľov Českej a Slovenskej republiky a do akej miery sú otvorení kultúrnemu prepojeniu s ostatnými členskými štátmi. Práca je spracovaná na základe relevantnej literatúry a dotazníkového výskumu. V úvode sa popisuje globalizácia ako celok a vymedzuje sa rola človeka v globalizovanej spoločnosti z hľadiska psychológie a sociológie. V ďalšej časti sa uvádzajú historické fakty o vzniku Európskej únie a začlenení Českej republiky a Slovenska. Výsledkom práce je výskum prevedený na vzorke obyvateľov vybraných krajín.