Ochrana náboženských menšin ve Velké Británii - Novotný, Ondřej (2013)
Cílem bakalářské práce je prokázání souvislosti vzniku legislativy na ochranu náboženských menšin a vzestupem přítomnosti islámu v britském veřejném prostoru. Prokazovaná souvislost spočívá ve skutečnosti, že tyto zákony jsou reakcí politické reprezentace na rostoucí, stabilitu společnosti ohrožující, konflikt muslimů a širší britské veřejnosti. Jádrem tohoto konfliktu je provázanost růstu islamofobie a proměny identity muslimů. Důsledkem zmíněného konfliktu je pak vzájemné odcizení daných skupin v rámci britské společnosti, vedoucí ve vyhrocené formě až k nábožensky motivovanému násilí a terorismu. Z metodického hlediska práce dokazuje tázanou souvislost jednak přímo skrze explicitní vyjádření zákonodárců a nepřímo skrze určení principu tvorby tohoto typu legislativy ve Velké Británii dle vzoru obdobných zákonů týkajících se ochrany rasově definovaných skupin.