Politika rovnosti žen a mužů v Evropské unii s důrazem na vybrané nástroje k jejímu prosazování - Kadlecová, Veronika (2013)
Práce se zabývá tématem politiky rovnosti žen a mužů v Evropské unii se zaměřením na užívání pozitivních opatření. V první části jsou vymezeny základní pojmy vztahující se k problematice. Druhá kapitola se zaměřuje na vývoj genderové politiky Evropské unie od Římských smluv až do současnosti. Třetí a nejobsáhlejší část práce se věnuje konceptu pozitivních opatření v EU. Konkrétně se zabývá jejich ukotvením v psaném právu a související činností Evropského soudního dvora. Kromě toho jsou v práci rozebrány tři příklady zavedených pozitivních opatření v zemích EU a Norska se srovnáním a zhodnocením jejich dopadů. Poslední podkapitola nastiňuje nejbližší výzvy do budoucnosti, které Evropskou unii v souvislosti s užíváním pozitivních opatření v boji za rovnost žen a mužů čekají.