Hybridní mírové mise - budoucnost peacekeepingu? - Vavřínová, Tereza (2013)
Bezpečnostní spolupráce mezinárodních organizací nabývá v posledních letech na intenzitě a hybridní mírové mise jsou jednou z jejich výrazných forem. Hybridní mise zůstávají se svým jediným exemplářem - Hybridní misí Africké unie a Organizace spojených národů v Dárfúru (UNAMID) vzácným druhem, nicméně představují velký milník v mezinárodní bezpečnostní spolupráci. Protože se blíží páté výročí vzniku UNAMID, autorka považuje za příhodné posoudit výhody a nevýhody hybridních mírových misí vůči misím regionálních organizací. Právě ony byly, i přes svůj rostoucí počet, důvodem vzniku UNAMID pro svou neschopnost adekvátně jednat v prostředí konfliktu. Jádro této bakalářské práce tvoří dvě případové studie a komparace jejich příslušných částí, na jejímž základě jsou vyvozeny závěry této práce. První případová studie je věnována Misi Africké unie v Súdánu, jakožto příkladu regionální mírové mise, a druhá UNAMID.