Konflikty o vodu ve Střední Asii po rozpadu SSSR - Rybářová, Kateřina Josefína; Maslowski, Nicolas, 1972-; Kašička, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Předkládaná diplomová práce se zabývá konflikty o vodu ve Střední Asii. V rámci analýzy problematiky je představen vývoj tamního vodního hospodářství i jednotlivé současné hydropolitiky středoasijských států. Zohledněny jsou i zájmy a jednání velmocí ve Střední Asii. Na základě indikátorů P. Gleicka a A. Wolfa je pak celá situace zhodnocena z pohledu možností dalšího vývoje. Text si klade za cíl zjistit, zda by ve Střední Asii mohlo opravdu dojít k rozpoutání války o zdroje vody. Pomocí porovnání teoretických poznatků o řešení sporů o vodu s dosavadními (neúspěšnými) kroky středoasijských států autorka došla k doporučením pro další jednání na poli navázání spolupráce při správě a rozdělení vodních zdrojů.
Vedoucí práce: Nicolas Maslowski
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses