Trest smrti - Papřoková, Veronika (2013)
Trest smrti představuje v soudobé společnosti velice kontroverzní téma, které je probíráno jak na úrovni státní, tak mezinárodní. Cílem mé bakalářské práce "Trest smrti" je popsat toto téma z několika různých hledisek. První část je věnována teoretickému zasvěcení do této problematiky, vymezení pojmu trest, trest smrti, jeho funkce a účelu. Tato část popisuje rovněž praktiky trestu smrti v minulosti a současnosti. Další oblast pojednává o legislativním zakotvení na základě uvedených mezinárodních aktů či zákonů jednotlivých států. Praktická část se pak věnuje tématu trestu smrti z hlediska provázanosti několika aspektů, zejména pak sociálních, kulturních a vlivu náboženství. Podstatou této části je demonstrace propojenosti těchto vlivů ve vztahu na uvedené počty trestu smrti v jednotlivých zemích či oblastech.