Aplikace distribučních úloh při rozvozu letáků - Háková, Lucie (2013)
Bakalářská práce se zabývá úlohou obchodního cestujícího a úlohou čínského listonoše. Cílem je navštívit postupně všechna místa právě jednou a vrátit se zpět do výchozího místa tak, aby délka cesty byla co nejkratší. Jde tedy o hledání nejkratšího okruhu (uzavřené cesty) pro rozvoz letáků. V těchto úlohách je řešení určeno minimalizací ujetých kilometrů nebo nejkratších časů potřebných pro realizaci okruhu. Celá bakalářská práce je rozdělena do dvou částí. Jedná se o část teoretickou, která popisuje jednotlivé distribuční úlohy, jejich možná řešení a s tím spojenou problematiku. Dále popisuje optimalizační systém MPL for Windows, ve kterém je řešena konkrétní aplikace obou úloh. V praktické části jsou obě výše zmíněné úlohy lineárního programování převedeny do praxe. Získané výsledky obou úloh jsou porovnány s výsledky získanými před optimalizací a následně vyhodnoceny. Závěrem je zhodnocen úspěch celé práce.