MongoDB - Petera, Martin (2013)
Tato práce se zabývá dokumentově orientovaným databázovým systémem MongoDB. Nejprve pojednává o NoSQL databázích, jejich historii, vlastnostech a hlavních představitelích těchto databázových systémů. Dále rozebírá specifické rysy systému MongoDB, jeho klíčové vlastnosti a rovněž uvádí, kdy a proč je vhodné využít právě tento systém. Hlavním cílem této práce je seznámit čtenáře s nejdůležitějšími vlastnostmi a možnostmi, které nabízí systém MongoDB, a s jejich využitelností v praxi. Aby bylo tohoto cíle dosaženo, práce obsahuje praktickou ukázku užití MongoDB, na které je demonstrováno, jaké možnosti tento systém nabízí.