Slušovice - výkladní skříň poslední fáze normalizace - Koutná, Gabriela (2013)
V celorepublikovém měřítku se ze zcela neznámého, málo výkonného a neprosperujícího JZD, jakých u nás po nástupu komunismu vznikly stovky, podařilo vybudovat podnik, který se těšil obrovské popularitě, znala jej celá republika. Že za toto pozvednutí družstva, ale i celé oblasti, ve které se nachází, můžou Slušovice vděčit především Františku Čubovi a také režimu, ve kterém fungovalo, se snaží tato práce dokázat. V práci je také popsáno to, jak konkrétně vypadalo zemědělství v rukou družstevních podniků a jak moc se družstva v prvních letech komunistického Československa lišila od slušovického družstva v poslední fázi normalizace, tedy v době jeho největšího rozmachu.