Maastrichtská fiskální kritéria, jejich vznik a plnění státy Evropské unie - Rejzková, Eva; Izák, Vratislav, 1941-; Blažek, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2013)
Předmětem této práce je nejen seznámit čtenáře s historií vzniku maastrichtských fiskálních kritérií, ale především přiblížit hlavní příčiny, které vedly státy k jejich nedodržování a nastínit vývoj v plnění kritérií v období před a po nástupu ekonomické krize. První ze tří částí popisuje vznik maastrichtských kritérií ve vazbě na budování Hospodářské a měnové unie. Jsou zde definována fiskální kritéria a vazba mezi nimi. Krátká kapitola je pak věnována Paktu stability a růstu. V druhé části jsou popsány hlavní příčiny nedodržování kritérií státy EU. Patří mezi ně upřednostňování kritéria schodku před kritériem dluhu, střetávání odlišných politických zájmů a lobbování, ekonomická krize a v neposlední řadě také sociální nespokojenost. V každé kapitole je navíc uveden příklad, který problematiku dokládá. Poslední část obsahuje grafickou analýzu fiskálních kritérií od roku 2004 do roku 2011 u pěti zástupců z řad států EU. Vybranými reprezentanty jsou Česká republika a Maďarsko, které zatím nepřijaly společnou měnu, a dále pak Itálie, Francie a Finsko, tedy již členské státy eurozóny.
Vedoucí práce: Vratislav Izák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses